ΕΣΕΕ

 

Ομάδα Μελέτης : Αλέξανδρος Σπεντζάρης, Γιώργος Χατζόπουλος 

Είδος Έργου: Ανάθεση

Επιφάνεια : 750m2 

Έτος: 2020 

Τοποθεσία : Αθήνα, Ελλάδα

 

Πώς μπορούμε να φανταστούμε ξανά τις όψεις των κτιρίων τις Αθήνας ; Μπορόυμε να σκεφτούμε νέες δομές οι οποίες είναι βιώσιμες αλλά και σύγχρονες ; Το κτιριακό απόθεμα της αθήνας, το οποίο κτίστηκε σε μεγάλο του μερος τον περασμένο αιώνα καλεί πλέον τον επαναπροσδιορισμό του και τον εκμοντερνισμό των κατασκευαστικών του προδιαγραφών . Το διενθές στυλ,  υιοθετήθηκε απο τα κτίρια γραφείων της δεκαετίας του ’60 και φαίνεται εκ των υστέρων να ειναι ασυμβίβαστο με τον εκτυφλωτικό αθηναϊκό ήλιο.

 

Στην καρδιά του κέντρου, στην οδο Μητροπόλεως στεγάζονται τα γραφεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε ένα κτίριο με πέντε ορόφους και ρετιρέ.  Το κτίριο στεγάζει χώρους γραφείων, αίθουσες συνεδριάσεως και ξεχωριστούς χώρους συναντησης μικρών ομάδων. Οι εκτενείς γυάλινες επιφάνειες στην νότια όψη εκθέτουν το εσωτερικό στην μεσογειακή ηλιοφάνεια  και για πρώτη φορα μετά απο 60 χρόνια λειτουργίας το κτίριο ανασχεδιάζεται, αποκτά νέα όψη για ηλιοπροστασία και αναδιαμορφώνεται εσωτερικά.

 

Η πρόταση μας προεκτείνει την δομή του κτιρίου και την εμφανίζει στην όψη. Ο λανθανων δομικός κάναβος γίνεται τρισδιάστατος και αποκτά βάθος. Η όψη λειτουργεί σαν ένα διπλό όριο, που αναδεικνύει την τροχιά του ήλιου τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Η νέα αίθουσα συνεδριάσεων, στεγάζεται στο ρετιρε κάτω απο τη σκιά ενός νέου μεταλλικού στεγάστρου.  H τράπεζα συνεδρίων απολαμβάνει γενναιόδωρες θέες προς την ακρόπολη και μεγάλοι συρόμενοι υαλοπίνακες επιτρέπουν την ανεμποδιστη πρόσβαση στη θέα. Στην βορινή όψη, προς τη μεριά της πόλης περιβάλλεται απο τον νέο, υπερυψωμένο μεσογειακό κήπο.

Κείμενο - Συντελεστές

ΕΣΕΕ